vissza a főoldalra
árpafű, ásványvíz, bázis, búzafű, egészséges, egyszerű ételek, étel, fokhagyma, gombák, hajdina, kamutfű, klorofill, lucernafű, lúgos, lúgos étrend, lúgosító ételek savasító ételek, optimális egészség, petrezselyem, ph érték, savas lúgos ételek, spirulina, test lugosító ételek, zöldségek

Savas és lúgos ételeink


Az alábbi táblázat mindennapi ételek savasító(-) vagy lúgosító(+) hatásának körübelüli mértékét mutatja meg. A számértékek relatívak, és egységnyi tömegre vonatkoznak. Az egészséges étrend legalább 80%-ban tartalmaz lúgosító és legfeljebb 20%-ban savasító ételeket. A lúgosító ételek 70%-a nyersen a legértékesebb. A biotermesztett növények optimális mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, enzimeket és aminosavakat. Egy egészséges étrendnek nagy mennyiségű vizet is kell tartalmaznia; igyon meg 15 testsúlykilogrammonként legalább 1 liter vizet naponta. Megjegyzés: Habár néhény étel ezek közül savas lehet, lúgosító hatással vannak a testre. (Pl. a citrom, mely segít a szén-dioxidot vízzé alakítani.) Ennek fordítottja szintén igaz lehet. A ételek melletti számok tehát az ételek végtermékeire vonatkoznak.

Zöldségek

Árpafű

+28,7

Articsóka

+1,3

Búzafű

+33,8

Cayenne bors

+18,8

Cékla, friss

+11,3

Cukkini

+5,7

Édesrépa

+3,1

Endívia, friss

+14,5

Fehér retek (tavaszi)

+3,1

Fehérrépa

+8

Fejes káposzta (decemberi betakarítású)

+4

Fejes káposzta (márciusi betakarítású)

+2

Fejes saláta

+2,2

Fejeskáposzta

+3,3

Fejessaláta, friss

+14,1

Fekete nadálytő

+1,5

Fekete retek (nyári)

+39,4

Fokhagyma

+13,2

Kamutfű

+27,6

Karalábé

+5,1

Karfiol

+3,1

Kelbimbó

+0,5

Kelkáposzta

+4,5

Kukoricafű

+21,7

Kutyafű

+22,6

Lucernafű

+29,3

Metélőhagyma (snidling)

+8,3

Mezei saláta

+4,8

Paradicsom

+13,6

Pitypang

+22,7

Póréhagyma (gumó)

+7,2

Rebarbara szár

+6,3

Sárgarépa

+9,5

Sóska

+11,5

Spárga

+1,1

Spenót (márciusi batakarítású)

+8

Spenót (nem a márciusi)

+13,1

Szójacsíra

+29,5

Torma

+6,8

Uborka, friss

+31,5

Vágott zöldbab

+11,2

Vízitorma

+7,7

Vörös retek

+16,7

Vöröshagyma

+3

Vöröskáposzta

+6,3

Zeller

+13,3

Zöldborsó, érett

+0,5

Zöldborsó, friss

+5,1

Magvak

Édes kömény

+1,3

Köménymag

+2,3

Lenmag

-1,3

Napraforgómag

-5,4

Római kömény

+1,1

Szezámmag

+0,5

Tökmag

-5,6

Húsok és halak

Belsőségek

-3,0

Borjúhús

-35

Csirkehús

-20

Disznóhús

-38

Édesvízi halak

-11,8

Máj

-3,0

Marhahús

-34,5

Osztriga

-5,0

Tengeri halak

-20

Tojás

-21

Tejtermékek

Kemény sajt

-18,1

Tej, homogénezett

-1,0

Tejszín

-3,9

Italok

Bor

-16,4

Fekete tea

-27,1

Gyümölcslé, édesített

-33,4

Gyümölcslé, természetes (csomagolt)

-8,7

Kávé

-25,1

Likőr

-30

Sör

-26,8

 
Gyümölcsök

Ananász

-12,6

Avokádó

+15,6

Banán, érett

+4,8

Banán, éretlen

-10,1

Citrom, friss

+9,9

Cseresznye

-3,6

Csipkebogyó

-15,5

Datolya

-4,7

Egres

-7,7

Fekete áfonya -5,3

Feketeribizli

-6,1

Földieper

-5,4

Füge

-2,4

Görögdinnye

-1,0

Grapefruit

-1,7

Kókuszdió

+0,5

Körte

-9,9

Mandarin

-11,5

Mangó

-8,7

Meggy

+3,5

Narancs

-9,2

Őszibarack

-9,7

Papaya

-9,4

Ribizli

-2,4

Sárga szilva

-4,9

Sárgabarack

-9,5

Sárgadinnye

-2,5

Szilva, olasz

-4,9

Szőlő

-7,6

Tőzegáfonya

-7,0

Nem raktározott bio gabonák és hüvelyesek

Barna rizs

-12,5

Búza

-10,1

Fehér bab

+12,1

Hajdina dara

+0,5

Lencse

+0,6

Limabab

+12

Szójabab, friss

+12,2

Szójagranulátum (főtt szójababok)

+12,8

Szójalecitin, tiszta

+38

Szójaliszt

+2,5

Tofu

+3,2

Tönkölybúza

+0,5

Diófélék

Brazil dió

-0,5

Dió

-8,0

Földimogyoró

-12,8

Kesudió

-9,3

Mandula

+3,6

Mogyoró

-2

Pisztácia

-16,6

Zsírok, olajok

Borágóolaj

+3,2

Halolaj

+4,7

Kankalinolaj

+4,1

Kukoricaolaj

-6,5

Lenmagolaj

+3,5

Margarin

-7,5

Napraforgóolaj

-6,7

Olívaolaj

+1

Vaj

-3,9

Pékáruk

Fehér kenyér

-10

Rozskenyér

-2,5

Teljes kiőlésű kenyér

-6,5

Cukrok, édesítőszerek

Barna rizs szirup

-8,7

Cukor

-15,1

Fruktóz

-9,5

Maláta szirup

-9,3

Melasz

-14,6

Mesterséges édesítőszerek

-26,5

Méz

-7,6

Nádcukor, finomított

-17,6

Tejcukor (laktóz)

-9,4

Ételízesítők

Ecet

-39,4

Ketchup

-12,4

Majonéz

-12,5

Mustár

-19,2

Szójaszósz

-36,2

Forrás: Dr. Robert O. Young: Beteg és fáradt. Szerezze vissza belső környezetét!


vissza a főoldalra